Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 123,6 milyar TL’ye ulaştı
Yılın üçüncü çeyreğinde Aktiflerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,78 artırarak 123,6 milyar TL’ye çıkaran Banka, belirlediği finansman esasıyla kredi hacmini de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,73 artırarak 78,1 milyar TL’ye çıkardı. Türkiye’nin geleceği için değerli projelere imza atıyor. milyar TL.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Banka, 2023 yılının ilk dokuz ayında aktiflerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,78 artırarak 123,6 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın net kârı yüzde 151 artışla 2,9 milyar TL’ye yükselirken, kredi tutarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,73 artışla 78,1 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın özkaynak kârlılığı yüzde 44,2 civarında gerçekleşti. Brüt takipteki alacakların toplam kredilere oranı yüzde 1,12 ile Bankacılık ortalamasının altında gerçekleşti.
“Uluslararası işbirliklerimiz devam ediyor”
Bankanın 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yurt dışından kaynak getirmeye devam ettiğini belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Bankamız, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliklerine tüm gücüyle devam ediyor. Bu kapsamda Bankamız, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık yüzde 80 katkı sağladı. Yapılan anlaşmalar kapsamında ülkemize yılın ilk 9 ayında 101,5 milyon Euro ve 136,7 milyon Dolar kaynak getirildi. Ayrıca bu yıl T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı kredisi ile Alman Kalkınma Bankası KfW ile imzaladığımız 110 milyon Euro tutarındaki İklim Finansmanı Kredi ve Hibe anlaşması ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bir değerli katkı daha sağladık. . “Tüm bu gelişmelerle birlikte Bankamız, kredi ve hibelerle birlikte ülkemizdeki sera gazı emisyonlarının azaltılması ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için çalışmalarına tüm hızıyla devam edecektir” dedi.
Yatırım bankacılığı alanında faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Öztop, “Bankamız, 832,5 milyon TL büyüklüğündeki restoran zinciri Big Chefs ile 170 milyon TL bakiyesi olan Tarfin’in halka arzını tamamladı. Teknolojiye sahip tarımsal ekosistem, dünyanın en büyük kakao ve kahve üreticilerinden biri. Altınmarka’nın 50 milyon TL tutarında dengeli sukuk (kira sertifikası) ihracına ve enerji üretimi – entegre atık yönetimi – karbon ticareti alanında faaliyet gösteren Biotrend’in 100 milyon TL tutarında dengeli sukuk (kira sertifikası) ihracına aracılık etti. Eylül ayında çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Bankamız, Tarım Kredi Arz’dan 150 milyon TL bakiye 6 ay vadeli kredi alırken; “CarrefourSA, 250 milyon TL tutarında dengeli, 6 ay vadeli sukuk ihracını tamamladı” dedi.
2022 Entegre Raporu’nu yılın üçüncü çeyreğinde açıkladıklarını belirten Öztop, “Sürdürülebilirlik, çevre ve net sıfır emisyon hedefi her zaman gündemimizin başında yer alıyor. Bizim işimiz sadece finansal yönetim değil, geleceğimiz için çalışmak. Yeşil bir gelecek için çalışmaya, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
“Türkiye Kalkınma Fonu ile girişimcilik ekosisteminde önemli bir rol üstleniyoruz”
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurduğu Türkiye Kalkınma Fonu ile Türkiye’deki girişim ekosisteminde aktif rol almaya önem verdiklerini vurgulayan Öztop, “Bu yıl Bölgesel Kalkınma Fonumuzun ilk yatırımını gerçekleştirdik, yönettik. Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında, laboratuvar ortamında elmas üreten Appsilon İşletmesi’nde. . ODTÜ Teknokent ile birlikte kurduğumuz Invest101 fonumuz ile ilk üç yatırımımızı görsel bilgi anonimleştirme çözümleri sunan siber güvenlik şirketi DefensX, Syntonym ve çevrimiçi oyunlar geliştiren Clay Token’a yaparak yolumuza devam ettik. 2022 yılının son çeyreği ve erken aşamadaki işletmeleri hedefliyor. Savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalara yatırım yapmak amacıyla kurduğumuz Yenilikçi ve İleri Teknolojiler İştirakimiz GSYF aracılığıyla, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Beam Technology ve endüstriyel dijital çözümler sunan Simularge’a yatırım yaptık. Ülkemiz için kritik değer taşıyan bu teknolojilerin sivil alanlarda da kullanılması için çalışıyoruz. Türkiye Kalkınma Fonu, Teknoloji ve İnovasyon Fonumuz aracılığıyla dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren Wask ve bütünsel kaynak alanında faaliyetlerini yürüten Çok’a yaptığı yatırımlarla Türk girişim sermayesine değerli katkılar sağlamaya devam etti. TKYB Sermaye Fonumuz aracılığıyla yönetilmektedir. Üçüncü çeyrek, Türkiye Kalkınma Fonu açısından son derece değerli bir dönem oldu. Bu dönemde ODTÜ Teknokent, GSYF aracılığıyla oyun geliştiricisi Veloxia’ya, yapay zeka destekli klinik doğrulama platformu Gesundai’ye SAFE yatırımına, üç boyutlu yazıcı üreten Zaxe’de Bölgesel Kalkınma Fonu’na ve 3 boyutlu yazıcı üreten Virasoft’a Teknoloji ve İnovasyon yatırımı yaptı. dijital patoloji sektörü. Fonu dönüştürülebilir borca yatırım yaparak harcadık. Fonumuzun Türkiye’nin kalkınmasındaki varlığının değerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. “Tüm bu çalışmalar ışığında Türkiye Kalkınma Fonu’nun işletme ekosisteminde değerli bir rol oynaması bizim açımızdan memnuniyet vericidir” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı