Yaşam

Atatürk Anlatıyor: 28 Ekim 1923 Gecesi Ne Oldu?

Yaşadığımız coğrafyanın bitmek bilmeyen kaosunu düşündüğümüzde, rahat nefes almamızı ve her şeye rağmen gündelik hayatımıza devam etmemizi sağlayan elbette laik ve demokratik Cumhuriyetimizdir. Şimdi gelin, Cumhuriyetin ilanından bir gün önce, 100. yılını büyük bir sevinçle kutladığımız, tarihe tanıklık eden o akşama dönelim ve Çankaya sofrasında yaşananları bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten okuyalım. .

Geceydi. Çankaya’ya gitmek üzere Meclis binasından çıkarken koridorlarda beni bekleyen Kemalettin Sami ve Halit Paşa’ya rastladım ve akşam yemeğine gelmelerini söyledim.

İsmet Paşa, Kazım Paşa ve Fethi Bey’e benimle Çankaya’ya gelmelerini söyledim.

Çankaya’ya gittiğimde Rize Milletvekili Fuat ve Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey ile karşılaştım. Onları da yemeğe davet ettim.

Yemek sırasında, ‘Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz!’ Söyledim. Orada bulunan arkadaşlar fikrime hemen katıldılar. Yemeği bıraktık.

O andan itibaren bir eylem planı hazırladım ve arkadaşlarımı işe aldım. O gece birlikte olduğumuz arkadaşlar beni erken terk etti.

Çankaya’da sadece İsmet Paşa misafir olarak kaldı. Kendisiyle baş başa kaldıktan sonra kanun taslağı hazırladık. Bu taslağa 20 Ocak 1921 tarihli Anayasanın devlet şeklini belirleyen hususlara şu eklemeleri yaptık:

Birinci noktaya, “Türkiye Devleti’nin yönetim şekli cumhuriyettir.” Cümleyi ekledik. Üçüncü maddeyi şu şekilde değiştirdik: “Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir.”

İçeriğimize göz atmak için lütfen okuyun:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu