Haber

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Çocuk gibi ağlama

2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin tamamına ilişkin müzakereler bugün TBMM Genel Kurulu’nda başladı. Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçe sunumunu yaptı. YETER Partisi, MHP ve HDP genel başkanları veya grup başkan yardımcılarının yaptığı konuşmanın ardından CHP adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu sahne aldı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında Meclis’te gergin anlar yaşandı. AK Parti’ye sert sözler söyleyen Kılıçdaroğlu, TBMM’nin Sayıştay adına kamu kurumlarının mali faaliyetlerini denetleme görevini yerine getirmediğini belirtti. AK Parti saflarında Kılıçdaroğlu’nun sözlerini sık sık kesti. AK Parti milletvekilleri, “Meclis başkanını biz seçtik” deyince Kılıçdaroğlu, “Senin nasıl seçildiğini çok iyi biliyorum” yanıtını verdi.

AK Parti saflarından yükselen itiraz sesleri üzerine yeniden kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, “Haydi arkadaşlar başka işe ağlamayın. Ağlamayın. Bütçe geldi. Bütçe iyi geldi. Bu böyledir” dedi. gelirin nasıl toplanacağını nasıl harcanacağını anlatan bütçe bu prensiplere göre hazırlanması gereken bir bütçe eğer dinlersen sana her şeyi anlatacağım merak etme ağlama çocuk gibi bağırma. İtirazın varsa kürsüye gel. Buraya gel, buraya gel.”

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclis bütçeyi yapıyor ama bir şey daha yapıyor. Meclis de çıkardığı bütçenin kanuna uygun harcanıp harcanmadığını denetliyor. Meclis de böyle bir görev yapıyor. Yürütüyor. Sayıştay üzerinden denetim.Sayıştay ‘Benim adıma TBMM sizsiniz’ diyor.Kesin hesap kanununu ve Türk hükümetinin kabul ettiği bütçeyi denetleyeceksiniz.Acaba bürokrasi, yürütme organı harcandı mı? doğru mu değil mi?” Ben demiyorum, Anayasa söylüyor. Unsur 160. ‘Parlamento adına bütçe harcamalarını Sayıştay denetler’ diyor.

Diğer hakkında konuşalım. Sayıştay denetim yaptı. Özellikle atananlara sormak istiyorum. Sayıştay, 315 kamu kurumunun faaliyet raporlarına baktı. 17 kurum hiç yıllık rapor yayınlamadı. Bunun anlamı ne? 17 kurumu yönetenler ‘Meclis ne demek? Bırak gitsin, Sayıştay ne demek? Raporu bile yayınlayamıyorum. Git kime söylersen söyle.’ Bunu sindiriyor musun? Sindiriyorsun. Aslında sorun burada başlıyor.

32 kurum faaliyet raporunda kullanılan kaynakları Sayıştaya bildirmemektedir. Yani Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetim yapan kuruma ‘Ben size bilgi vermem’ diyor. ‘Toplantı’. Ne meclisi kardeşim Meclis nereden geldi?’. ‘Bilgi vermiyorum’ diyor. Siz bir şey yapmıyorsunuz arkadaşlar, sorun buradan kaynaklanıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu