Haber

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Adani Group’u soruşturmak için bağımsız bir komite kuruyor

YENİ Hindistan Yüksek Mahkemesi, milyarder Gautam Adani’nin sahibi olduğu Adani Group’u dolandırıcılık ve borsa manipülasyonu iddialarının merkezinde soruşturmak için bağımsız bir komite kurdu.

Yargıtay, Adani Grubu’nun muhalefet ile Başbakan Narendra Modi hükümeti arasında tartışmaya yol açan iddialarını araştırmak üzere komisyona 5 kişiyi atadı.

Soruşturma komitesinin ABD’deki yatırım araştırma şirketi Hindenburg Research’ün milyarder Gautum Adani’nin sahibi olduğu şirketlere yönelik dolandırıcılık ve manipülasyon iddialarına ilişkin soruşturmasını 2 ay içinde Yargıtay’a sunması bekleniyor.

Yargıtay daha önce hükümetin komisyon için önerdiği isimleri kabul etmeyi reddetmiş ve soruşturmada “tam şeffaflığı sağlamak için” komisyonu kendisinin oluşturacağını belirtmişti.

Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEBI) 14 Şubat’ta Gautum Adani’ye ait şirketleri soruşturmaya başladığını duyurdu.

Muhalefet, özellikle Hindistan’daki ana muhalefet Kongre Partisi, Adani Grubu ile uzun süredir devam eden yakın bağları olduğu için Başbakan Modi ve BJP’yi eleştiriyor.

Bunun yanı sıra Kongre Partisi, hükümeti devlet bankasını, Hindistan Devlet Bankası’nı (SBI) ve devlete ait sigorta şirketini Adani Group’a yatırım yapmaya zorlamakla suçluyor.

Kongre Partisi üyeleri, şirkete yönelik dolandırıcılık iddialarını araştırmak için 6 Şubat’ta başkent Yeni Delhi ile Mumbai ve Chennai’de Adani hisselerine yatırım yaptığı bilinen sigorta şirketi ve kamu bankası önünde gösteri düzenledi.

Adani, kişisel servetinin neredeyse yarısını kaybetmişti.

24 Ocak’ta Hindenburg Research, Adani Group hakkında borsa manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı iddiasında bulunduğu bir rapor yayınladı. Bu tezlerin ardından şirket hisselerinde sert düşüşler yaşandı.

Adani Grup ise 413 sayfalık savunma metni yayınlayarak tezleri yalanladı.

İddiaların ardından Adani Grup bünyesindeki şirketler yaklaşık 110 milyar dolar zarar etti. Adani’nin kişisel serveti, yatırımcıların ayağını çekmesinin ardından 120 milyar dolardan 59 milyar dolara düştü.

Söz konusu düşüşlerin ardından Adani, dünyanın en zengin 3. kişisi konumundan 21. sıraya geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu