Ekonomi

İhracatçılardan yeni asgari ücret değerlendirmesi

Brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olan yeni taban fiyat rakamıyla ilgili ihracat birlikleri temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİ (Yönetim Kurulu Başkanı Tecdelioğlu)), yaptığı yazılı açıklamada, “Enflasyonda beklentileri karşılayan bir artış oldu. Bu artışın çalışanlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından da olumlu olduğunu düşünüyoruz, iç pazara da hareketlilik getireceğine inanıyoruz” dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yürütme Konseyi Başkanı Ahmet Öksüz, asgari fiyat artışının hayırlara vesile olmasını dileyerek, çalışanların refah düzeyini yükseltmek için yapılan zammı değerli bulduklarını ancak patron tarafında, bu artışlar ister istemez üretim maliyetlerini de etkiliyor.

“İşçilerin ödediği vergiden kesinti yapılıyor mu?”

Diğer bir konu olarak deprem bölgelerinde tam kapasite çalışamayan işletmelerin olduğuna dikkati çeken Öksüz, söz konusu bölgede istihdamı artırmak için personelin ödediği vergilerden kesinti yapılmaması gerektiğini, primin yükseltildiğini söyledi. Çalışan başına 500 TL’den 1.000 TL’ye kadar sağlanan taban ağır iş kollarının rekabet gücünü artıracak.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyorum. İhracatçılar olarak döviz kurlarında artış bekliyoruz. Döviz kuru durup enflasyon yükselince bu sefer fiyatları sabitlemekte zorlanıyoruz, “Maliyetlere yetişemiyoruz. Enflasyondaki artışın devam ettiği noktada zam etkisinin azalacağını düşünüyoruz” dedi.

“Asıl sorun enflasyon”

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yürütme Kurulu Başkanı İtimat Karaca, çalışanlar ne kadar güçlüyse üretim de o kadar güçlü ancak asıl sorunun enflasyon olduğuna dikkat çekti. Karaca, “Enflasyonun çözülemediği noktada asgari ücret artışları, dünyada durgunluğun yaşandığı bu ortamda işverenin maliyetlerine yansıtamayacağı bir kalem, çalışanı ise bir süre memnun kalacağı bir hamle olarak kalacak.” geçici bir süre.” sözlerini kullandı.

“Döviz kurlarının artması gerekiyor”

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, yeni asgari fiyatın hayırlı olmasını temenni ederken, bu artışla birlikte enflasyonun da kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Diler, “İhracatçılar olarak döviz kurlarında artış olması gerektiğini söylemeliyiz. İhracatçılar olarak kurların uzun süredir aynı kaldığı bir ortamda artan TL maliyetleri ile zarar ettiğimizi de belirtmeliyim. sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu