Ekonomi

Meriç Nehri’nden yılda 60 milyon liralık elektrik üretilecek

Edirne Valiliği Çevre Savunma Vakfı tarafından yürütülen projede dere yatağında hafriyat çalışmaları ve santral inşaatı tamamlandı.

Kendi kategorisinde dünyanın en büyük projelerinden biri olduğu belirtilen santralde, 14 burgulu türbinin dönmesiyle yılda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretilecek.

Nehirden üretilecek elektriğin satışından elde edilecek gelirin bir kısmı, Edirne Valiliği öncülüğünde kurulan, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunan, kadın girişimciliğini destekleyen ve çalışmalar yürüten Edirne Kent Gönüllüleri Vakfı’na aktarılacak. çeşitli eğitimler.

“KENDİ ÖLÇEĞİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜK PROJELERİ”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, santrali ziyaret ederek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Santralin inşaatına 1 yıl önce başlandığını kaydeden Kırbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmaların sona erdiğini, ilişki süreçleri tamamlandıktan sonra elektrik üretiminin başlayacağını söyledi.

Projenin kendi ölçeğinde dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu vurgulayan Kırbıyık, bu özelliği ile bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Santralin birçok özelliği ile ön plana çıktığını anlatan Kırbıyık, şunları kaydetti:

“14 adet yatay helezonumuz var. 61 metre genişliğinde 3 adet lastik savağımız ve nehir üzerinde 180 metreye kadar 3 adet açıklığımız var. Yükseklikleri 4 metreye kadar çıkabiliyor. Şu anda nehrin dip seviyesi 29 metre 80. santimetre, 4 metre yükseklikle birlikte 33 metre 80 santimetreye kadar su depolayabileceğiz. .

Depoladığımız su santrale girerek tribünleri çevirerek santralin çıkış noktasından dere yatağına ulaşacaktır. Meclisimizin 2.4 megavat gücü var. Bugünkü ekonomik değerinin prestijiyle yıllık 60 milyon lira elektrik üretim kapasitesine sahip. İnşallah haziranın prestijiyle bu enerjiyi üretip sisteme dahil etmek istiyoruz. Son izinleri alıp, temasları kurarak süreci tamamlamış olacağız.”

Kırbıyık, Meriç Nehri’nin kent için büyük önem taşıdığını belirterek, nehirden maksimum düzeyde faydalanılması için çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Millet Bahçesi Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte vatandaşların nehrin iki yakasında da keyifli vakit geçireceğini belirten Kırbıyık, “Orası ile ilgili mahkeme kararı var. İlgili bakanlıklar düzeyinde gerekli düzenleme yapılacak. , mahkeme kararı dikkate alındıktan ve gerekli revizyonlar yapıldıktan sonra süreç devam edecek.Vatandaşlar için üstün niteliklere sahip bir park kazandırılacak.” dedi.

habercekerek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu