Haber

Ölüm aylığı alabilmek için yapılan ‘anlaşmalı boşanma’ya karşı uyarı

SOSYAL Güvenlik Kurumu İzmir Vilayet Müdürü Yavuz Kurt, hayatını kaybeden anne yahut babasının maaşını alabilmek için ‘anlaşmalı boşanma’ formülü ile haksız kar elde edildiğini belirterek, “2021’de 385 çiftin anlaşmalı boşandığını, 2022’nin eylül ayı sonu itibarıyla de 118 çiftin anlaşmalı boşandığını denetmenlerimizce tespit ettik” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir Vilayet Müdürü Yavuz Kurt, eşinden boşandığı halde birebir meskende fiilen birlikte yaşayıp, hayatını kaybeden anne ya da babası üzerinden aylık yahut gelir alan şahıslar olduğunu belirtti. Bu prosedürle haksız kar elde edildiğini vurgulayan Kurt, “SGK olarak aile kurumunun toplumsal yapısının korunabilmesi ve sigortalıların vefatı halinde geride kalan kız çocuklarının ekonomik durumlarını telafi edebilmeleri gayesiyle, kendilerine vefat aylığı yahut geliri bağlıyoruz. Bunun bağlanabilmesi için kız çocuğunun evli olmaması, evli ise boşanmış olması ya da eşinin vefatı nedeniyle bekar kalması gerekiyor. Günümüzde birtakım şahıslar, bu haktan faydalanabilmek için eşinden boşanıp, tıpkı meskende yaşamaya devam ediyor. Buna ‘anlaşmalı boşanma’ diyoruz. Çok suistimal edilen bir durum” dedi.

‘İHBARLARI DEĞERLENDİRİYORUZ’Denetmenlerle bu durumla sistemli şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Kurt, “Özellikle CİMER, ALO 170 Çalışma Hayatı Bağlantı Merkezi yahut SGK ünitelerine gelen ihbarları kıymetlendiriyoruz. Denetmenlerimizin muhtarlıklarla ve bireylerin civarında yaşayanlarla yaptığı görüşmelerle; boşandığını söylenen bireylerin faturaları ve adreslerini denetim etmek üzere soruşturma metotlarımız mevcut. Çok ağır yaptırımları var. Tespiti halinde yapılan aylık ödemelerini durduruyoruz. Sonrasında ise son 10 yıl içinde ödenmiş olan bu fiyatları, faiziyle tahsil edebilmek maksadıyla ilgililer hakkında icra faaliyeti başlatıyoruz” diye konuştu.İzmir’de son 2 yılda 1085 başvuruyu değerlendirip, incelediklerini belirten Kurt, “2021’de 385 çiftin anlaşmalı boşandığını, 2022’nin eylül ayı sonu itibarıyla de 118 çiftin anlaşmalı boşandığını denetmenlerimizce tespit ettik” dedi.’ANLAŞMALI BOŞANMADAN UZAK DURUN’

Halkı bu usulle haksız yarar elde eden şahısları ihbar etmeye çağıran Kurt, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız, babası ya da annesi vefat ettikten sonra vefat aylığı ya da geliri alan kız çocuklarını boşandığı eşiyle birebir çatı altında yaşamaya devam ettiği için ihbar ediyor. Bu yanlışsız. Öncelikle kişinin özel hayatı nedeniyle kiminle yaşadığı SGK’yı ilgilendirmiyor. Doğal olarak boşandığı eşiyle aynı çatı altında yaşamıyorsa; herhangi bir kişiyle hayatını sürdürüyorsa bu SGK’nın kontrolü altında değildir. Mutabakatlı boşanma konusunda pahalandırılacak bir bahis da değil. Gereksiz müracaat yapmamaya itina gösterelim. Burada değerli olan vefat geliri elde edebilmek maksadıyla eşten boşanıp, birebir çatı altında yaşayarak, mutabakatlı boşanma bireyleri kapsamasıdır. Bu, bir haksız yarardır. Telafisi güç ve imkansız mağduriyetler doğmaması için vatandaşlarımızı mutabakatlı boşanmadan uzak durmaya davet ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu