Haber

Yunanistan’da genel seçimleri Yeni Demokrasi Partisi kazandı

Yunanistan’da dün yapılan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi yüzde 40’ın üzerinde oyla birinci parti oldu.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 9 milyon 800 bin seçmenin kayıtlı olduğu seçime katılım oranı yüzde 60,87 oldu.

Yüzde 98,30’u açılan sandık sonuçlarına göre Yeni Demokrasi, 300 sandalyeli mecliste yüzde 40,80 oyla 146 sandalye kazandı.

Ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 20,06 oyla 71 sandalyeyle ikinci sırayı aldı.

Seçim yarışını üçüncü sırada tamamlayan PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11.49 oyla 41 sandalyenin sahibi oldu.

PASOK-KINAL ittifakını yüzde 7,22 oyla 26 sandalyeyle Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yüzde 4,45 oyla 16 sandalyeyle Yunanistan Çözüm Partisi izledi.

Böylece meclise giren parti sayısı 5’e yükseldi.

Temmuz 2019 genel seçimlerinde yüzde 57,78 olan seçmen katılım oranı bu seçimlerde yüzde 60,87’ye yükseldi.

Yeni Demokrasi ülke genelindeki 59 seçim bölgesinin 58’inde birinci parti olurken, SYRIZA seçim yarışını sadece Gümülcine’nin de içinde bulunduğu Rodop bölgesinde önde tamamladı.

Miçotakis’ten ikinci sandık mesajı

Miçotakis, seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada, halkın dört yıl iktidarda kalacak güçlü bir hükümet istediğini yorumlayarak yeniden sandık başına gideceklerinin sinyallerini verdi.

Miçotakis, partisinin merkez binası önünde toplanan kalabalığa seslenerek, “Yarından itibaren başlayacak ve bir sonraki seçimlere kadar devam edecek mücadeleyi hep birlikte başlatacağız. Buna zaten halk karar verdi. Bırakın Yeni Demokrasi’nin gücü yetsin. sandıkta matematiksel olarak onaylanacak.” dedi.

Yeni seçim sistemine göre ikinci kez sandık başına gidilebilecek

Yunanistan’da bu yıl ilk kez uygulamaya konulan seçim sistemine göre, sandık sonuçları herhangi bir partinin tek başına iktidara gelmesine izin vermezse koalisyon görüşmeleri yapılacak. Koalisyon için uzlaşma sağlanamazsa, seçmenler için ikinci bir sandık kurulur.

Sandık ikinci kez sandığa gittiğinde 300 sandalyeli parlamentoda birinci partiye, oyların en az yüzde 25’ini alması şartıyla fazladan 20 sandalye veriliyor. Oy oranı yüzde 25’i her yüzde 0,5 aştığında, fazladan sandalye sayısı bir artıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, mecliste 146 sandalyesi bulunan Yeni Demokrasi’nin ikinci kez sandıkta aynı oranda oy alması halinde, sandalye sayısının 160’ı geçmesi ve tek başına iktidara gelmesi bekleniyor. .

mengenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu