Ekonomi

Brent petrol yükselişte: Çin’de enerji talebindeki artış ve zayıf dolar etkili oldu

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 75,88 dolardan işlem görüyor.

Dün 75,97 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 75,67 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış tarihi olan 09.32’ye göre yüzde 0.28 artarak 75.88 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 70,77 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki artış, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’deki enerji talebindeki artışa ilişkin verilerin yarattığı iyimserlik ve dolar endeksinin diğer para birimleri karşısında zayıflamasından kaynaklandı.

Çin’in petrol rafinerisi üretimi Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artarak rekor seviyeye ulaştı. Yılın ikinci yarısında da ülkedeki petrol talebinin artmaya devam edeceği varsayılmaktadır.

ABD Merkez Bankası (Fed) ise Çarşamba günü politika faizini değiştirmediğini açıkladı. Ekonomik toparlanmanın dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de petrol talebini artıracağına dair umut, fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 0,02 düşüşle 101,7 oldu. Zayıf doların, petrolü diğer para birimlerini tutanlar için daha ucuz hale getirerek talebi artırabileceği tartışılıyor.

Ayrıca OPEC+ ülkelerinin ham petrol üretim kısıntılarının da fiyatlara olumlu yansımaya devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan, merkez bankalarının faiz artırımlarının ekonomide yavaşlamaya ve talebin azalmasına yol açacağına dair alarmlar fiyat artışlarını sınırlıyor.

Teknik olarak Brent petrolde 75,92-76,33 dolar aralığının direnç, 75,51-75,10 dolar aralığının dayanak olarak takip edilebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu