Haber

Fransa’da okullarda abaya yasağına ilişkin ilk duruşma bugün

Fransa’da okullarda uzun elbise giyme yasağına ilişkin Danıştay’daki ilk duruşma bugün yapılacak.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle yeni eğitim döneminde okullarda ferace ve benzeri kıyafetlerin giyilmesine yasak getirdi ve yasak kararı Meclis’e götürüldü. Müslüman hakları için mücadele eden ADM Derneği tarafından, temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle devlete karşı yaptırımlar uygulanıyor.

Dün uygulanmaya başlanan yasağın ertelenmesine ilişkin ilk duruşma bugün Danıştay’da yapılacak.

Okulun ilk günü yasağın gölgesinde geçti

Fransa’da öğrenciler 4 Eylül’de başlayan yeni eğitim-öğretim yılına ferace yasağının gölgesinde girdi.

Ülkenin güneydoğusundaki kentlerden Avignon’da Frederic Mistral Lisesi’nin önüne güvenlik güçlerinin giriş kontrollerini sağlamak üzere sevk edilmesi tepki çekti.

Yasağın okulun ilk gününde uygulanmasına ilişkin BFMTV’ye açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal, okula feraceyle gelen 298 öğrencinin tespit edildiğini söyledi.

Attal, uyarıların ardından öğrencilerin yarısından fazlasının feracelerini çıkardığını, 67’sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini açıkladı.

Yasağı “İslam karşıtı” bulan lise öğretmenleri greve gidiyor

Fransa’da yasağa tepkiler devam ederken, Paris’teki Maurice Utrillo Lisesi öğretmenleri yaptıkları açıklamada yarından itibaren greve gideceklerini duyurdu.

Öğretmenler, ferace ve benzeri kıyafetler giyen öğrencileri “damgalamayı” reddettikleri için okula girişte kıyafet kontrolü yapmayacaklarını belirtti.

Macron hükümetinin “İslam karşıtı politikasına” izin vermeyeceklerini belirten öğretmenler, yarın tüm öğrenci ve velileri lise önünde toplanarak yasağa karşı çıkmaya davet etti.

aslanapa-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu