Yaşam

Milyonda 2 kişide görülüyor! Gripten sonra burnunu tamamen kaybetti

Oldukça sağlıklı bir yaşam süren ABD’li Brandon Boothby (31), kolay grip enfeksiyonu geçirdi ancak belirtileri bir anda kötüleşip değişmeye başladı. İlk başta ne olduğunu anlayamayan aile, değişiklikleri görünce bir şeylerin ters gittiğini anlayınca korkmaya başladı. Brandon giderek daha da perişan oldu ve hızla kilo vermeye başladı. Artık o kadar dayanamıyordu ki bayılmaya başladı. Aile büyük bir tedirginlikle hastaneye gitti. Hastaneye gittikten sonra yapılan testler aplastik anemi olarak bilinen otoimmün bir rahatsızlığı olduğunu ortaya çıkardı.

Aplastik anemi, vücudunuz yeterli miktarda yeni kan hücresi üretmeyi bıraktığında ortaya çıkan nadir bir durum olarak bilinir. ABD ve İngiltere’de her yıl milyonda iki kişiye bu hastalık teşhisi konuluyor. Daha az kırmızı kan hücresi olduğundan kişi yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı veya göğüs ağrısı hissedebilir. Daha az beyaz kan hücresi, kişinin soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu ve bunlarla baş etmenin daha zor olduğu anlamına gelir. Brandon, “Bu o kadar ciddi bir hastalık ki, etrafınızdaki birisi hapşırırsa ölümcül bir enfeksiyona yakalanabilirsiniz.”bilgisini paylaştı.

BURNUNDA BAŞLAYAN ENFEKSİYON GÖZLERİNE İLERLEDİ

Brandon hastalığının tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kemoterapi, kan ve kemik iliği nakilleri yararlı olabilir. Brandon, kemik iliği donörü beklerken beklenmedik bir olayla karşı karşıya kalınca, kızı Carter ve eşi Lauren’in yanına döndü.

Brandon, “Burnumdaki enfeksiyondan dolayı nefes almak zor değildi ama daha da kötüsü ağrı ve şişlikti.” Doktorlar mantarı durdurmak ve yıkıcı izlerini ortadan kaldırmak için 5 ameliyat yapmak zorunda kaldı. Burnunda başlayan enfeksiyon hızla yukarıya doğru ilerliyordu ve sol gözüne yayılmak üzereydi. Gideceği bir sonraki yer beyniydi ve bu da Brandon’ın sonu anlamına geliyordu. İki hafta boyunca burnunu kurtarmaya çalıştıktan sonra doktorlar, mantarı durdurmak ve hayatını kurtarmak için burnunun tamamını ve göz çukurunun bir kısmını çıkarmaları gerektiğine karar verdiler. Brandon’a ayrıca protez burun takıldı.

SAĞLIKLI KAN HÜCRELERİ VÜCUDUNUZA SALDIRMAYA BAŞLADI

Kısa bir süre sonra Brandon bir kemik iliği donörüyle eşleştirildi. Nakil oldu ama zorlukları henüz bitmedi. Nakil sonrası büyük oranda sağlıklı olan Brandon’ın başka bir sorunu daha vardı. Kemik iliği nakli sonucu üretilen yeni sağlıklı kan hücreleri kendi vücuduna saldırıyordu. Brandon ciddi şekilde yetersiz beslendi, egzama benzeri semptomlar yaşadı ve bunun sonucunda organlarında iltihaplanma oluştu. Şiddetli reaksiyon nedeniyle bağırsağının bir kısmının alınması ve kolostomi (stoma) torbası takılması riskiyle karşı karşıyaydı. Ancak doktorlar onun doğal yollarla güzelleşmesine yardım etmeye karar verdi ve bu gerçekten işe yaradı. 1,5 buçuk yıl sonra başına gelenleri anlatacak kadar yetkin hisseden Brandon, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

KAYNAK: MİLLİYET

bayrampasaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu