Ekonomi

Tayvan’ın 4. çeyrekteki GSYİH büyümesi güçlü yurt içi ve ihracat talebi sayesinde hızlanıyor

Tayvan ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde, güçlü iç tüketimin ve ihracattaki canlanmanın etkisiyle üçüncü çeyreğe göre daha hızlı bir büyüme sergiledi. Toplam 22 ekonomistin katıldığı araştırmaya göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) Ekim-Aralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 4,35 arttığı tahmin ediliyor. Öte yandan üçüncü çeyrekte GSYİH büyümesi yıllık bazda %2,32 olarak kaydedildi.

Çarşamba günü yayınlanması planlanan ön GSYİH verilerine ilişkin varsayımlar, %1,5’lik mütevazı bir genişlemeden, %6,5’lik daha iyimser bir genişlemeye kadar değişiyordu. Tayvan’ın ihracatının bir yıl süren düşüşün ardından Eylül ayında toparlanması dikkat çekicidir. Dördüncü çeyrekte ihracat, 2022’nin aynı dönemine göre %3,4 arttı; üçüncü çeyrekteki yıllık %5,1 düşüşe kıyasla önemli bir gelişme. Ayrıca adanın ticaret fazlası yılın son üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre %131 arttı.

Yurt içi tüketimdeki toparlanma özellikle Kovid-19 salgını sonrasında güçlü oldu. Bu trendin bir örneği olarak restoran zinciri Wowprime, geçen hafta artan talep nedeniyle ilk çeyrekte 400’e yakın yeni çalışanı işe almayı planladığını duyurdu.

İyimser görünümün aksine, hükümetin istatistik ofisi Kasım ayında 2023 için %1,42’lik daha ılımlı bir büyüme öngördü; bu, son 14 yılın en yavaş büyüme oranına işaret ederek 2022’de görülen %2,45’lik büyümenin altına düştü. Buna karşılık Çin, Tayvan’ın En büyük ihracat pazarı, dördüncü çeyrekte yıllık %5,2 büyüme kaydetti; üçüncü çeyrekteki %4,9 oranından hızlanarak ancak %5,3 varsayımının bir miktar altında kaldı.

Tayvan, Apple (NASDAQ: AAPL) ve Nvidia (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:) NVDA )) ve dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. şirketin sahibi. Ön GSYİH rakamları sınırlı yorumlarla açıklanacak ve daha ayrıntılı analiz ve varsayımlar sağlayan revize bilgilerin önümüzdeki haftalarda yayınlanması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu