Sağlık

Muğla’nın suyu kontrol altında

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Bodrum ve Marmaris’te bulunan laboratuvarlarında Vilayet genelinde gelen 83 bin atık su ve içme suyu tahlili yapıldı. Laboratuvarlarda yapılan tahlillerle suyun kalitesi daima olarak denetim ediliyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Yönetimi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, atık su ve içme suyunun denetimi için Bodrum ve Marmaris ilçelerinde bulunan Etraf Tahlil Laboratuvarları’nda çalışmalarına devam ediyor. MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Türk Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Kaideler Standardına nazaran akredite olan, Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Etraf Ölçüm ve Tahlil Yeterlik Evrakını almış olan Bodrum ve Marmaris Etraf Tahlil Laboratuvarlarında Muğla’nın atık su ve içme suyu tahlil ediliyor.

83 Bin 467 tahlil yapıldı

İçme suyunda bulanıklık, demir, nitrat üzere 15 parametre, atık suda azot, fosfor, yağ/gres üzere 7 farklı parametrenin tahlilinin yapıldığı laboratuvarlarda 2021 yılında 6 bin 564 atık su ve içme suyu tahlili yapılırken, bu tahlillerde 39 bin 415 parametre incelendi. 2 kimyager, 2 biyolog, 1 besin mühendisi ve 1 etraf teknikerinin çalıştığı laboratuvarlarda bugüne kadar 37 bin 282’si atık su, 46 bin 185’i içme suyu tahlili olmak üzere toplam 83 bin 467 tahlil yapıldı. Tahliller ortasında tesis denetim, şebeke denetim, kuyu/kaynak denetimleri, iç izleme üzere denetimler yer alıyor.

31 Tesisin arıttığı su daima tahlil ediliyor

MUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 31 adet atıksu arıtma tesisinin Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafından makul aralıklarla yapılması istenen iç izleme tahlilleri ile tesislerin verimli ve standartlara uygun çalışabilmesi ismine her hafta nizamlı olarak tüm tahliller iki laboratuvarda yapılıyor. Günlük rutin tahlillerin yanı sıra Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği kararları doğrultusunda yapılan kontrollerde alınan numuneler de Etraf ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile tekrar bu laboratuvarlarda yapılıyor.

“Kurum dışı gelen talepleri de karşılıyoruz”

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından bahis hakkında yapılan açıklamada “İdaremiz bünyesinde işletilmekte olan iki adet Etraf Tahlil Laboratuvarı bulunmaktadır. Bodrum ve Milas ilçelerimizde Bodrum Etraf Tahlil Laboratuvarı, Yatağan, Menteşe, Ula, Marmaris, Datça, Dalaman, Ortaca, Fethiye, Seydikemer ilçelerimizde ise Marmaris Etraf Tahlil Laboratuvarı hizmet vermektedir. Yapılan tahliller sayesinde altyapı sistemimiz ve atıksu arıtma tesislerimizde oluşabilecek aksiliklerin en aza indirgenmesi, bu sayede gerekli tedbirlerin vaktinde alınabilmesi sağlanmaktadır. Ayrıyeten laboratuvarlarımız kurum dışı gelen talepleri de kalite hizmet anlayışı çerçevesinde karşılıyoruz. Talep edilen evsel ve endüstriyel nitelikteki atıksuların tahlilleri mesleksel ve teknik yeterliliğe sahip gruplarımız tarafından yapılmaktadır. Gayemiz halkımıza sağlıklı pak bir su içirmek ve tabiata, etrafa ziyan vermemektir” tabirleri yer aldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu