Haber

Ürdün Kralı İsrail’e uluslararası baskı çağrısında bulundu

Ürdün Hükümdarı II. Abdullah, “savaşı durdurması için İsrail’e uluslararası baskı yapılması” çağrısında bulundu.

Krallık Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral II. Abdullah, başkent Amman’da yaptığı görüşmelerde İngiliz Genelkurmay Orta Doğu ve Kuzey Afrika Danışmanı Joey Martin Sampson ve BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain’i kabul etti.

Ürdün Hükümdarı, Sampson’la yaptığı görüşmede Gazze Şeridi’ndeki tehlikeli durumu ele aldı.

Kral Abdullah, uluslararası toplumun “Gazze’deki savaşı durdurması, sivilleri koruması, ablukayı kaldırması ve bölgeye insani yardımın ulaşmasını sağlaması için İsrail’e baskı yapması” gerektiğini belirtti.

Ürdün Kralı ayrıca Gazze’ye yönelik saldırıların bölgedeki durum açısından “öfkeye neden olabileceği” konusunda da uyardı.

Kral Abdullah, WFP İcra Direktörü McCain ile yaptığı görüşmede, “Gazze Şeridi’ne derhal gıda ve insani yardım ulaştırılması gerektiğini ve bunun sürdürülebilir olması gerektiğini” vurguladı.

Ürdün Hükümdarı, WFP gibi uluslararası kuruluşların uluslararası topluma Gazze Şeridi’ne gıda, su, ilaç ve yakıt sağlama ve tıbbi ve yardım altyapısını koruma çabalarını yoğunlaştırma çağrısında bulunmadaki rolüne değindi.

McCain ise Gazze’deki sivillerin ve sivil altyapının korunmasının yanı sıra bölgeye gıda, ilaç ve yardıma sürekli ve sürdürülebilir erişimin sağlanmasının önemini vurguladı.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir baskın başlattı.

Gazze’den İsrail’e binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar da Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek ele geçirdi.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girdi ve İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı.

Gazze’den yapılan baskınlarda 306’sı asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 1873’ü çocuk, 1023’ü kadın olmak üzere 4 bin 651 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği baskınlarda 18 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 24 Hizbullah üyesi ve biri gazeteci olmak üzere 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan’ın düzenlediği baskınlarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu